ßßß Cookit - przepis na Keks drożdżowy z bakaliami

Keks drożdżowy z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Jak już ostatnio wspomniałam u mnie bardzo dużo pracy i zupełnie nie mam czasu na gotowanie czegoś nowego :) Na szczęście na komputerze mam sporo nieopublikowanych przepisów, więc z nich korzystam i Wam je podrzucam. Dziś przepis na babkę drożdżową z bakaliami. W sam raz nie tylko od święta, ale sprawdzi się też na śniadanie lub kolacje do szklanki mleka lub kakao. Polecam!
Składniki:
3-3,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
15 dag masła / margaryny
3 jaja
5 dag świeżych drożdży
cukier waniliowy
10 dag dowolnych bakalii
tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
1. Mleko lekko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki, dodać rozkłócone jajka i całość wymieszać.
2. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść, a na końcu dodać roztopione i lekko przestudzone masło / margarynę, wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wymieszać z bakaliami, przełożyć do foremki keksowej posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut.
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180 st.C.
5. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Ciasta domowe, nr 5/2008, Biblioteczka Poradnika Domowego
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/09/keks-drozdzowy-z-bakaliami.html