Wykonanie
Jak już ostatnio wspomniałam u mnie bardzo dużo pracy i zupełnie nie mam czasu na gotowanie czegoś nowego :) Na szczęście na komputerze mam sporo nieopublikowanych przepisów, więc z nich korzystam i Wam je podrzucam. Dziś przepis na babkę
drożdżową z
bakaliami. W sam raz nie tylko od święta, ale sprawdzi się też na śniadanie lub kolacje do szklanki
mleka lub
kakao. Polecam!
Składniki:3-3,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka15 dag
masła /
margaryny3
jaja5 dag świeżych
drożdżycukier waniliowy10 dag dowolnych
bakaliitłuszcz i
bułka tarta do formySposób wykonania:1.
Mleko lekko podgrzać z
cukrem i
cukrem waniliowym, wlać do
mąki, dodać rozkłócone
jajka i całość wymieszać.2.
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru i połączyć z
ciastem. Całość zagnieść, a na końcu dodać roztopione i lekko przestudzone
masło /
margarynę, wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.3. Wyrośnięte ciasto wymieszać z
bakaliami, przełożyć do foremki keksowej posmarowanej tłuszczem i oprószonej
bułką tartą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut.4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180 st.C.5. Upieczone ciasto można oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!!!
Źródło: Ciasta domowe, nr 5/2008, Biblioteczka Poradnika Domowego