Wykonanie
Przepis na babkę
kakaową - łatwy i dość szybki w wykonaniu.Babka jest pulchna, wilgotnawa i nie za słodka. Polecam :) Zawsze wychodziSKŁADNIKI
1 szklanka
mleka2 czubate łyżki ciemnego
kakao(musi być dobrego gatunku)1 czubata łyżka
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego3
jajka1 szklanka
cukru pudru1,5 szklanki
mąki tortowej2 łyżki
bułki tartej2 łyżki roztopionego
masła20 g świeżych
drożdżytłuszcz do wysmarowania foremki
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Cukier waniliowy,
cukier i
kakao mieszamy i zalewamy gotującym się
mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder i
jajka mieszamy w malakserze na gładką masę. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo pokruszone
drożdże, zimne
kakao,
mąkę przesianą razem z
bułką tartą oraz roztopione
masło. Kiedy składniki się połączą, przelewamy do foremki wysmarowanej
masłem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut. Wystudzoną babkę posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)