Wykonanie
Drożdżówka
Ciasta drożdżowe to miłość mojego
męża. Mimo kilku prób, zawsze coś wychodziło nie tak… Ale nie poddałam się i w końcu wyrosłoO dziwo, sama się zajadałam ze smakiem. Wykorzystałam
mąkę firmy Lubella – luksusowa – idealna do
ciast drożdżowych. Może to za jej mała zasługa?Składniki :3 szklanki
mąki3
jajka1 paczka tłuszczu (użyłam
margaryny)5 dag
drożdży (użyłam świeżych)2/3 szklanki
cukru¾ szklanki
mleka (ciepłe lecz nie gorące)Kruszonka (opcjonalnie):Pół kostki
masła,
mąka,
cukierDodatkowo :trochę tłuszczu do wysmarowania formy i
bułki tartej do podsypania.
Drożdże,
jajka,
cukier i
mleko zmiksuj razem i odstaw do wyrośnięcia. W
między czasie rozpuść w garnuszku tłuszcz i również odstaw na bok by przestygnął.Kiedy „masa” wyrośnie, widocznie się „ruszy”, dosyp
mąkę i roztopiony tłuszcz i wyrabiaj całość tak długo ręką, aż ciasto będzie się od niej odklejać. Odstaw – niech dalej sobie rośnie.
W tym czasie przygotuj sobie kruszonkę i wysmaruj formę tłuszczem i podsyp
bułką tartą.Następnie wyłóż na nią równomiernie ciasto. Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza góra-dół.
Drożdżówka gotowa, ciężko się powstrzymać, aby nie zjeść jej ciepłej.
BettySzczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+