ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy "Topielec"

Drożdżowy "Topielec"

nazwa

Wykonanie

Ciasto to nazwę swą wzięło od sposobu wykonania a mianowicie topi się je w zimnej wodzie :) Jest super smaczne i bardzo ładnie i szybko wyrasta:) Polecam i zapraszam:)
- 7 dkg drożdży
- 40 dkg mąki + trochę do podsypania
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- 12 dkg masła lub margaryny
- 3 jajka
Drożdże rozkruszamy , posypujemy 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki , zalewamy letnim mlekiem, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po mniej więcej 15 minutach powinien być gotowy zaczyn. Mąkę mieszamy z zimnym masłem lub margaryną i jajkami. Wszystko razem tniemy i wyrabiamy ciasto. Ciasto mieszamy z zaczynem i znów wyrabiamy na gładką masę . Gotową kulę zanurzamy w zimnej wodzie i czekamy aż wypłynie. Kiedy to się stanie podsypujemy mąką, dodajemy cukier i znów wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy - najlepiej dużej bo ciasto mocno rośnie i pieczemy w 180C ( ja mam termoobieg) przez około godzinę.
Moje ciasto jest jeszcze z malinami i kruszonką , którą zrobiłam ze 100g mąki, 50 g masła i 50g cukru pudru . Wszystko położyłam na ciasto przed pieczeniem.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/03/drozdzowy-topielec.html