ßßß Cookit - przepis na Sodziaki

Sodziaki

nazwa

Wykonanie

W ubiegły piątek absolutnie zupełnie nie miałam pomysłu na obiad. Przypadkowo w oko wpadł mi przepis na grubaśne sodziaki. Zrobiłam i baaaaardzo polecam - są rewelacyjne, nie tylko na obiad. Robi się je naprawdę ekspresowo. Sprawdzą się też na kolację i jako słodkości na Tłusty Czwartek. Przepis sprzedałam też swojej mamie, zrobiła zaraz po mnie następnego dnia i to z podwójnej porcji. Polecam!
Składniki:
250 g mąki
2 małe jajka
2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru (można dodać cukru waniliowego)
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż na pierogi.
2. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm, wycinamy romby, kwadraty lub prostokąty. Smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron.
3. Gotowe podajemy posypane cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakują też posmarowane dżemem.
Smacznego!!!
Źródło: Ostra na słodko
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/08/sodziaki.html