Wykonanie
W ubiegły piątek absolutnie zupełnie nie miałam pomysłu na obiad. Przypadkowo w oko wpadł mi przepis na grubaśne sodziaki. Zrobiłam i baaaaardzo polecam - są rewelacyjne, nie tylko na obiad. Robi się je naprawdę ekspresowo. Sprawdzą się też na kolację i jako słodkości na Tłusty Czwartek. Przepis sprzedałam też swojej mamie, zrobiła zaraz po mnie następnego dnia i to z podwójnej porcji. Polecam!
Składniki:250 g
mąki2 małe
jajka2 kopiaste łyżki kwaśnej
śmietany 18%szczypta
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżki
cukru (można dodać
cukru waniliowego)Sposób wykonania:1. Wszystkie składniki wkładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż na pierogi.2. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm, wycinamy romby, kwadraty lub prostokąty. Smażymy na głębokim
oleju na rumiano z obu stron.3. Gotowe podajemy posypane
cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakują też posmarowane
dżemem.Smacznego!!!
Źródło: Ostra na słodko