Wykonanie
Pączki
serowe to moje ulubione pączki.. Kiedyś miałam taką jazdę na ich punkcie, że codziennie wchodziłam do
cukierni i pytałam o
serowe pączki, a że nie wszędzie można je kupić, czasami zaliczałam tych
cukierni kilka w ciągu dnia :)Jeśli chodzi o Tłusty Czwartek, to zawsze mam jedno skojarzenie - najwspanialsze pączki świata - pączki Babci Tereski. Mam nadzieję, że i w tym roku będą. Takich pączków nie ma w cukierniach, nawet w tych najlepszych, smak pączków Babci Tereski jest od lat taki sam, pączki są chrupiące i najlepsze bez lukru i bez
cukru pudru..
SKŁADNIKI650 g
twarogu półtłustego350 g
mąki5
jajek5 łyżek
śmietany 18%7 łyżek
cukru1 łyżka
wódki1 łyżeczka
soli2,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 opakowanie
cukru waniliowegook. 0,5 l
oleju do smażeniaPRZEPISDo dużej miski wpijamy
jajka i roztrzepujemy je, następnie dodajemy
cukier i
cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy.W osobnym naczyniu
twaróg ugniatamy tłuczkiem do
ziemniaków.Do kolejnej miski przesiewamy
mąką, dodajemy
sól i
sodę oczyszczona, Wszystko razem mieszamy.Do miski z
jajkami dodajemy
twaróg,
śmietanę i
wódkę. Mieszamy drewnianą łyżką. Następnie partiami dodajemy
mąkę z
solą i
sodą, cały czas mieszając.W garnku rozgrzewamy
olej. Z ciasta formujemy kulki (ciasto jest dość kleiste - zamiast dłoni można pomóc sobie dwiema małymi łyżeczkami - nabieramy na jedną łyżeczkę ciasto, a drugą delikatnie ściągamy ciasto już w garnku nad
olejem).Smażymy pączki kilka minut z dwóch stron, aż będą złocisto rumiane. Po usmażeniu pączki odsączmy na ręczniku papierowym. Na koniec posypujemy
cukrem pudrem.