Oczywiście to danie jest wersją domową odbiegającą od popularnej oryginalnej bliskowschodniej shoarmy. Podaję przepis na mięso, surówkę wykonałam według tego przepisu: KLIK . Do mięsa polecam też sos czosnkowy: KLIK . A do tego wszystkiego najlepsze będą frytki, choć z ryżem i ziemniakami z wody lub z piekarnika też smakuje dobrze.Składniki:2 duże piersi z kurczakaMarynata:sól, pieprzszczypta kardamonuszczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku1 łyżka słodkiej mielonej papryki1 łyżeczka curry1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru1/2 łyżeczki czosnku granulowanegoszczypta gałki muszkatołowej3 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Mięso umyć, pokroić w kostkę.2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Włożyć na kilka godzin do lodówki (minimum na 2 godziny).3. Mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami z wody, z zestawem surówek i z sosem czosnkowym.Smacznego!!!