Wykonanie
Ciasto bardzo sezonowe. Zrobiłam go według receptury Doroty. Bardzo nam przypadło do gustu i z pewnością jeszcze do niego
wrócę.
Składniki:Spód:1,5 szklanki
mąki3
żółtka125 g
masła4 pełne łyżki
cukru pudru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa jogurtowa:1 litr
jogurtu naturalnego (odradzam grecki)1 szklanka
cukru2 budynie
śmietankowe bez
cukru3
białka1 szklanka
borówek leśnych1/2 szklanki
malin1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejSposób wykonania:1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C. Studzimy.2.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli.3.
Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy
cukier i budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.4.
Owoce mieszamy z
mąką ziemniaczaną (dzięki niej
owoce nie opadną w cieście).
Owoce wykładamy na masę
jogurtową.5. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok 60 minut. Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można lekko oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!!!
Źródło:
Daktyle w
czekoladzie