ßßß

Składniki:Spód:1,5 szklanki mąki3 żółtka125 g masła4 pełne łyżki cukru pudru1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa jogurtowa:1 litr jogurtu naturalnego (odradzam grecki)1 szklanka cukru2 budynie śmietankowe bez cukru3 białka1 szklanka borówek leśnych1/2 szklanki malin1 płaska łyżka mąki ziemniaczanejSposób wykonania:1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C. Studzimy.2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.3. Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy cukier i budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną (dzięki niej owoce nie opadną w cieście). Owoce wykładamy na masę jogurtową.5. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok 60 minut. Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!
Źródło: Daktyle w czekoladzie