Wykonanie
Przyznać Wam się muszę, że to mój pierwszy sernik, ale jak widać do zdjęcia został tylko jeden kawałek.... musiałam go jakoś zmontować hihihiihiNo cóż, może nie wyszedł tak idealnie jakbym chciała, ale cała reszta była zadowolona ;)Miałam problemy ze
spodem, proponuję więc go najpierw zapiec... uffffff jak gorąco!Ale ile smaku :D
składnikispód1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru1
jajko1/3 kostki
masłamasa serowa1kg
sera półtłustego zmielonego5 całych jaj2
żółtka -
białka uzyjemy do
bezy3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cukru waniliowego1 szklanka
cukru pudru1/3 szklanki
śmietanki 30 %wierzchpolewa owocowa1/2 szklanki
malin1/2 szklanki
borówek4 łyżki
cukrułyżeczka
żelatynybeza2
białka8 łyżek
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejprzygotowaniespódWysypujemy
mąkę na stolnicę, wbijamy
jajko, dodajemy
masło - z lodówki! Siekamy nożem, dodajemy
cukier i szybko zagniatamy. Tortownice wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, tylko spód, podwijamy na dół i zamykamy. Boki smarujemy lekko
masłem. Naszym
ciastem wylepiamy spód i boki blachy - ale na wysokość około 2 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem.Wkładamy teraz do lodówki na przynajmniej godzinę.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Zapiekamy ciasto przez 20 minut.masa
Ser wkładamy do miski od robota kuchennego, włączamy na średnie obroty, powoli dodajemy
cukier i
cukier waniliowy. Miksujemy razem z
cukrem jakieś 3-4 minuty i dodajemy po jednym
jajku w odstępach czasowych - co 2 minuty. Później dwa
żółtka, miksujemy 4 minuty i dodajemy
mąkę ziemniaczaną po łyżce w odstępach czasu i
śmietankę, cały czas miksujemy.Masę wlewamy na blachę z
ciastem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zmniejszamy teraz temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez godzinę.wierzch
Owoce wkłądamy do garna, posypujemy
cukrem i podgrzewamy aż puszczą
soki, dodajemy
żelatynę.
bezamiksujemy
białka na bardzo sztywną masę, dodajemy powoli
cukier i
mąkę ziemniaczaną.Porządnie miksujemy całość na sztywną pianę.Po godzinie pieczenia w 120 stopniach wykładamy sernik, rozkładamy na nim masę z
owoców i nakładamy pianę. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut 120 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 30-40 minut.Sernik należy dobrze wystudzić, przed zdjęciem obręczy delikatnie obroić brzegi nożem.
Bona Apetita!