Wykonanie
Ciasto robiące prawdziwą furorę na blogach kulinarnych. Sama piekłam je wiele
razy, więc zdecydowałam, że musi pojawić się i u mnie. To połączenie idealnie kruchego ciasta z
owocami - i byłoby to zdecydowanie pyszne, choć przewidywalne zestawienie, gdyby nie rewelacyjna pianka. Przygotujecie ją szybko i bezproblemowo, a konsystencja ciasta Was zachwyci! Na zdjęciach widzicie wersję z
malinami i
borówkami, ale możecie użyć innych drobnych
owoców, które lubicie. Polecam!Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej (może być również
mąka krupczatka)250 g
masła lub
margaryny, zimnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekMasło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki
wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Pianka:5
białek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru (2 x 40 g) lub 80g
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoPonadto:500 g
malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószeniaKiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać
białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny
cukier i
cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać
olej, miksując do połączenia.Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto
maliny (otworkami do góry).
Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.mojewypieki.com/