ßßß

Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)250 g masła lub margaryny, zimnego2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekMasło lub margarynę posiekać nożem na stolnicy wraz z mąką. Zagnieść ciasto z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części (3/4 ciasta i 1/4) każdą zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki na ok. godzinę.Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( u mnie 35x26 i tez wyszło wysokie ciasto) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wykleić blachę ciastem. Podpiec do zarumienienia w temperaturze 190ºC przez ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia.Delikatna budyniowa pianka:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 opakowanie cukru wanilinowego2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowegoPonadto:500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)cukier puder do oprószeniaKiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubić białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Powoli wlewać olej, miksując do połączenia.Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać maliny. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.