ßßß



Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)250 g masła lub margaryny, zimnego2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekBudyniowa pianka:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowegoDodatkowo:500 g malin (mogą być mrożone, jednak nie rozmrażamy ich wcześniej)Wykonanie :Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3), mniejszą część owijamy w folię i odkładamy na ok. 20 minut do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy dno uprzednio nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 st. C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas miksując pianę dodajemy po trochu cukier, następnie proszek budyniowy i na końcu wlewamy małą strużką olej. Miksujemy do połączenia składników.Na wystudzony spód ciasta przekładamy budyniową piankę i układamy maliny (otworami do góry), lekko wciskając je w masę. Na wierzch zcieramy resztę zmrożonego ciasta.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy 35-40 minut.Smacznego!