Wykonanie
Witajcie. Dziś propozycja z
serii 'coś na zimę'. Przedstawiam dwa sposoby.
Sposób I:Składniki:1 kg
borówek leśnych30-35 dag
cukru żelującegoSposób wykonania:1. Oczyszczone
borówki wymieszać z
cukrem żelującym. Postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty.2. Gorący
dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.Sposób II:Składniki:1 kg
borówek leśnych30 dag
cukrusok z jednej niedużej
cytrynySposób wykonania:1. Przebrane
jagody zasypać
cukrem, wymieszać delikatnie i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować
jagody, zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż sok odparuje. Można smażenie rozłożyć na raty lub od razu smażyć ok 2 godzin.2. Gorący
dżem przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić, aż ostygną.Smacznego!!!