Wykonanie
Pierwszy raz robiłam
dżem z mirabelek i wiecie co? Jest wspaniały!!! Przyznaję, że nie doceniałam tych
owoców. Są rewelacyjne, a
przetwory z nich to pierwsza klasa!
![](/Data/Images/kuchnia-domowa-ani.blogspot.com\2013_slash_08_slash_dzem-z-czerwonych-mirabelek/l/916867163.jpg)
Składniki:
![](/Data/Images/kuchnia-domowa-ani.blogspot.com\2013_slash_08_slash_dzem-z-czerwonych-mirabelek/l/-28158626.jpg)
2 kg czerwonych mirabelek1 konfiturexsok z połowy
cytrynyok. 70 dag
cukru (według uznania)Sposób przygotowania:1. Mirabelki myjemy i pozbywamy się pestek.2.
Owoce przekładamy do garnka, chwilkę smażymy, by troszkę się rozpadły.3. Wsypujemy konfiturex i mieszamy ok 1 minuty.4. Do mirabelek dodajemy
cukier (do smaku - w zależności jak słodkie są mirabelki) i dodajemy
sok z cytryny. Gotujemy ok. 2 minut. Zestawiamy z gazu i mieszamy jeszcze chwilę, aż piana zniknie.5. Gorący
dżem przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcamy, stawiamy do góry nogami przynajmniej na 5 minut.6. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy
mieć większą pewność, że
dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i
dżem się dobrze trzyma:)Smacznego!!!
![](/Data/Images/kuchnia-domowa-ani.blogspot.com\2013_slash_08_slash_dzem-z-czerwonych-mirabelek/l/-2108728480.jpg)