Wykonanie
Pyszny, lekko kwaskowy
dżem z
nektarynek i
borówek amerykańskich, idealny do naleśników,
białego sera czy
chleba.
Dżem robi się szybko i przyjemnie, ale jeszcze przyjemniej się go je :-)Składniki:1,5 kg
borówek amerykańskich3 kg obranych i bez pestek
nektarynek1 kg
cukru1
cytryna6 słoików 0 , 5 l1. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego dajemy
nektarynki, 1/2 kg
cukru i
sok z cytryny, a do drugiego
borówki z
cukrem. Obydwa garnki stawiamy na palnikach i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż
woda z
owoców wyparuje, a z
cukru powstanie gęsty
syrop. Cały proces trwa ok 1,5 godziny.2. Gdy
nektarynki lekko przestygną, przekładamy je do blendera i delikatnie rozdrabniamy (2 naciśnięcia START powinno wystarczyć :) ).
Nektarynki mieszamy z
borówkami i w razie potrzeby jeszcze chwilę gotujemy.3. Przygotowujemy słoiki - nakrętki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a słoiki wyparzamy w piekarniku w 80*C. Gorący
dżem wlewamy do słoików i mocno zakręcamy.SMACZNEGO :-)