Wykonanie
Nie macie jeszcze dość moich wspomnieniowych podróży? Obiecuję, że to (na razie ;) ) ostatnia. Tym razem pierogi leniwe. Proste, szybkie, szybko znikające - czyli takie, jak lubię najbardziej. Idealne danie, gdy obiad musi być szybko, albo gdy nasze dziecko kręci nosem i samo nie wie, czego chce. Wariantów podawania jest kilka:- z
masełkiem i
cukrem waniliowym- z
masełkiem- z
masełkiem i zrumienioną
bułką tartą- z
masełkiem i
cukrem i
cynamonem- ze
śmietaną- ze
śmietaną i
cukrem waniliowymWybierzcie ulubiona wariację i... zajadajcie z nami :)

Składniki:500 g
białego sera2 szkl.
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajkaszczypta
soliulubione dodatki (patrz wyżej)

Sposób przygotowania:
Ser rozdrobnij widelcem i wymieszaj go z
mąką i
jajkami. Wyrób zwięzłe ciasto, z którego uformuj wałki i odkrawaj kluski.Gotowe kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 1-2 minut od wypłynięcia.
