Wykonanie
Sobotni poranek i ... placuszki. Wiem, wiem... powtarzamy się, ale po prostu je lubimy. Jest to jedyny dzień w tygodniu, kiedy przygotowanie śniadania jest rytuałem łączącym wszystkie soboty ze sobą. Urozmaiceniem, jak już wspominałam, są ich różne wersje. Tym razem proponuję naleśniczki włoskie. Mogą być podawane właściwie ze wszystkimi dodatkami:
cukrem pudrem, sosem
owocowym,
syropem klonowym,
śmietanką... Dla każdego coś pysznego :)
Składniki:125 g
mąki1
jajko200 ml
mleka2 łyżki
oleju + dodatkowo do natłuszczania patelni1 płaska łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSposób przygotowania:
Jajko ubij. Dodawaj kolejne składniki:
mleko,
mąkę, proszek,
olej i
sól nie przestając miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji gęstej
śmietany. Rozgrzej patelnię i delikatnie ją natłuść
olejem. Ciasto nakładaj na rozgrzaną patelnię łyżką, tworząc małe placuszki o średnicy do 6-8 cm. Gdy na powierzchni naleśnika utworzą się bąbelki, odwróć i smaż z drugiej strony na złoto.