ßßß Cookit - przepis na Piątkowy obiad lub kolacja a'la Moran. Czerwono - biała uczta z pomidora i mozzarelli

Piątkowy obiad lub kolacja a'la Moran. Czerwono - biała uczta z pomidora i mozzarelli

nazwa

Wykonanie

Oto moja realizacja pomysłu na ciepłą przystawkę podpatrzona w Doradcy Smaku. Z braku innych opcji zaaranżowana na wersję obiadową. Odkąd zobaczyłam jej wykonanie przez Pana Moran wiedziałam, że muszę spróbować. Wam też polecam - tym bardziej, że sezon na polskie pomidory rozkwita.
Składniki (na dwie osoby):
2 średnie dojrzałe lecz twarde pomidory
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz
bazylia suszona
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na grube plastry (ok 1 cm). Podsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanej odrobinie oliwy (dosłownie moment). Oprószamy solą, pieprzem i bazylią (obficie) z każdej strony. Przekładamy plastrami mozzarelli.Piramidki wkładamy do nagrzanego piekarnika i opiekamy przez ok 15 minut - tak by mozzarella się stopiła, a pomidor lekko zmiękł. Tak przekąska doskonale smakuje bez dodatków. Świetnie pasuje na kolację.
My z braku laku zjedliśmy na obiad wraz z ziemniaczkami w mundurkach podsmażonymi na koperku. Pyszota. Doczekać się nie mogę sierpniowych pomidorów - wygrzanych w słońcu, słodkich, aromatycznych. Wtedy znów czerwono - białe piramidki zawitają na mój stół.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/07/piatkowy-obiad-lub-kolacja-ala-moran.html