ßßß Cookit - przepis na Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu

Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu

nazwa

Wykonanie

Grillowa pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;)
Składniki (wersja podstawowa):
1 średnia cebula
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 mała papryka zielona
1 spora marchew
mieszanka ziołowa do grilla (bez konserwantów)
sól
szczypta pieprzu cytrynowego
pieprz biały
pieprz czarny
łyżeczka miodu wielokwiatowego
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Umyte warzywa kroimy: marchew w paski (szybciej zmięknie), papryki w paski, a cebulę w pióra. Przyprawy mieszamy z miodem i oliwą. Warzywa mieszamy z powstałą pastą. Pieczemy w zawiniątkach z folii aluminiowej ok 30 - 40 minut. Jest to bardzo podstawowa wersja - do przygotowania również w warunkach domowych (w piekarniku). Możemy urozmaicać skład wedle własnych upodobań - innymi warzywami lub różnego rodzaju serami. Warzywa wychodzą bardzo aromatyczne. Będą stanowić doskonały dodatek do pieczonych lub gotowanych mięs. Na zdjęciu z kurczakiem po francusku .
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/06/grillowane-vel-pieczone-warzywa-do-czy.html