Wykonanie
Niedzielny obiad był niezwykle tradycyjny i prosty, więc żeby zbyt nudno nie było kolację postanowiliśmy zjeść na ciepło. Tym bardziej, że o 20.00 się "Masterchefa" naoglądaliśmy i głód nas dopadł ogromny. Napatrzyliśmy się na te placki ziemniaczane, pierogi i kluski śląskie i naszło nas na coś bardziej konkretnego niż kanapki. Zaczęliśmy wymyślać i kalkulować co możemy przyrządzić z tego co mamy w lodówce, tak, żeby zbytnio się nie narobić, a zjeść ze smakiem ;). Z obiadu zostały trzy kotlety
z piersi kurczaka, które miały być na poniedziałek - trzeba było je poświęcić, gdyż wypadło na tortille z
kurczakiem ;).
Składniki (na 2 quesadille):
4 pszenne tortille1/2
piersi z kurczaka1/2
cebuli1 mała
papryka czerwona1
papryka żółta10-15 dag
sera żółtego Edam1
pieczarkaPrzygotowanie:Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (
mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się
ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mięso smażymy na
oleju - przyprawiamy
chili (ewentualnie
przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa.
Kiedy już
mięso jest usmażone przekładamy do niego warzywa i jeszcze chwilkę dusimy razem. Jedną tortillę kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy lekko
serem, nakładamy cienką warstwę gorącego farszu. Posypujemy jeszcze trochę
serem. Przykrywamy drugą tortillą. Dociskamy, tak by nadzienie zlepiło się z
serem i z plackami. Za pomocą dużego, płaskiego talerza przewracamy na drugą stronę by podgrzać drugą tortillę. Najlepiej na tyle długo podgrzewać by tortille stały się lekko chrupkie i dobrze zlepiły się z farszem. Można do tego celu wykorzystać patelnię grillową.Kroimy na trójkąty. Tak przyrządzone tortille doskonale nadają się jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Nadzienie można dowolnie komponować z ulubionych (lub akurat dostępnych) składników ;) Tak przyrządzone tortille doskonale smakują z
meksykańskim sosem salsa, dipem
czosnkowym lub
musztardowo -
miodowym - w zależności od nadzienia i gustu.Przepis bierze udział w konkursie POTRAVEL. Szczegóły na stronie http://potravel.pl/2013/09/25/konkurs/