ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka/faszerowane łódeczki z cukinii

Zapiekanka/faszerowane łódeczki z cukinii

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj prosty przepis na zapiekankę.
Różnica polega na tym, że spód zapiekanki to wydrążona cukinia a nie kawałek bułki czy chleba.
Inni nazywają ją po prostu faszerowaną cukinią lub łódeczkami.
Reszta jest banalna.
Sporych rozmiarów cukinię (jej wielkość zależna jest dla ilu osób ja robicie) przekroiłam wzdłuż.
Wydrążyłam środek tak by zostawić ok 1 cm. Powstała a'la łódka.
Farsz:
- pierś z kurczaka
- wydrążone kawałki cukinii
- 1 średniej wielkości cebula
- kilka pieczarek, ja użyłam 10
- 1 czerwona papryka
- szczypiorek
- żółty ser na wierzch
Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę i obsmażyłam na patelni.
Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka i zeszkliłam na patelni. Gdy nabrała złotego koloru dodałam cienko pokrojone pieczarki, kawałki cukinii. Dusiłam pod przykryciem ok 15 minut aż cukinia zmiękła. Pod koniec dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, drobno posiekany szczypiorek i kawałki kurczaka..
Patelnię zdjęłam z gazu i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (przepis TUTAJ)
Łódeczki z cukinii ułożyłam w żaroodpornym naczyniu, nałożyłam farsz i posypałam startym żółtym serem. Następnie wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekałam ok. 30 minut.
Źródło:http://moje-nie-moje.blogspot.com/2015/07/zapiekankafaszerowane-odeczki-z-cukinii.html