Wykonanie
Dzisiaj prosty przepis na zapiekankę.Różnica polega na tym, że spód zapiekanki to wydrążona
cukinia a nie kawałek
bułki czy
chleba.Inni nazywają ją po prostu faszerowaną
cukinią lub łódeczkami.
Reszta jest
banalna.Sporych rozmiarów
cukinię (jej wielkość zależna jest dla ilu osób ja robicie) przekroiłam wzdłuż.Wydrążyłam środek tak by zostawić ok 1 cm. Powstała a'la łódka.
Farsz:-
pierś z kurczaka- wydrążone kawałki
cukinii- 1 średniej wielkości
cebula- kilka
pieczarek, ja użyłam 10- 1
czerwona papryka-
szczypiorek-
żółty ser na wierzch
Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę i obsmażyłam na patelni.
Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka i zeszkliłam na patelni. Gdy nabrała złotego koloru dodałam cienko pokrojone
pieczarki, kawałki
cukinii. Dusiłam pod przykryciem ok 15 minut aż
cukinia zmiękła. Pod koniec dodałam pokrojoną w kostkę
paprykę, drobno posiekany
szczypiorek i kawałki
kurczaka..Patelnię zdjęłam z gazu i doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi (przepis TUTAJ)
Łódeczki z
cukinii ułożyłam w żaroodpornym naczyniu, nałożyłam farsz i posypałam startym
żółtym serem. Następnie wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekałam ok. 30 minut.