Wykonanie
W obecnych czasach chyba nikogo nie muszę przekonywać, że warto aby w naszych posiłkach gościły warzywa. Chociażby ze względu na zawartość witamin i
soli mineralnych potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania jak i błonnika pokarmowego ułatwiającego strawienie tego co zjedliśmy. Już nie wspominam o mniej ważnych (od zdrowia) walorach
smakowych i estetycznych. Warzywa dodają potrawom smaku i koloru. Można przyrządzać je na milion sposobów - piec, gotować czy chrupać na surowo.
Marchew jest warzywem wyjątkowo bogatym w wartości odżywcze . Oto przepis na jedną z najprostszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych surówek obiadowych, której głównym składnikiem jest to pospolite, a jednocześnie niezwykłe warzywo. Babcia zawsze przyrządzała ją z dodatkiem
chrzanu, a mnie zawsze prosiła bym próbowała czy wystarczająco ostra jest. Ja na razie przyrządzam ją w wersji light by mojemu Synciowi buźki nie wykrzywiało ;)
Składniki (na 2 - 3 porcje):1 duża
marchew lub 2 mniejsze1 małe
jabłko lub 1/2 dużego1 plaster
cytryny1 łyżka
majonezusól,
pieprzPrzygotowanie:
Marchew ścieramy na tarce - oczka w zależności od preferencji. Ja ze względu na Młodego ścieram na drobnych, gdyż jak zetrę na grubych to po prostu bezczelnie pluje Gagatek ;).
Jabłko ścieram na tarce grubych oczkach. Skrapiam
cytryną,
solę odrobinę i
pieprzę. Mieszam z
majonezem.
Ja używam dużo
cytryny i
pieprzu. Dzięki temu surówka jest wyrazista. Smak mojego dzieciństwa i młodości w odświeżonej wersji. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju
mięsami - zarówno z gotowanym, pieczonym lub smażonym drobiem jak i duszoną
wieprzowiną lub
wołowiną.
http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470