ßßß Cookit - przepis na Łosoś cytrynowy, czyli piątkowy obiad Maksia

Łosoś cytrynowy, czyli piątkowy obiad Maksia

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam w imieniu mojego dwudziestomiesięcznego syncia pochwalić się jego dzisiejszym obiadkiem. Jest to w naszym menu danie - pewniak. Maksio od zawsze uwielbiał łososia. Najpierw pochłaniał "słoiczkowego", potem sama gotowałam rybkę w pomidorach z warzywami. Kiedy skończył rok postanowiłam przyrządzić mu tę rybkę tak jak ja lubię - pieczoną z koprem i cytryną. Przygotowanie tego dania zajmuje w sumie pół godziny, a dziecko w atrakcyjnej formie otrzymuje bogactwo witamin i substancji odżywczych właściwych rybie.
Składniki (na jeden dziecięcy posiłek):
kawałek fileta łososia bez skóry (nigdy go nie ważyłam)
2 plasterki cytryny
łyżka posiekanego kopru
szczypta soli i pieprzu
łyżka masła
Przygotowanie:
Umytą rybę lekko solimy i obsypujemy pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Następnie układamy ją w małym naczyniu żaroodpornym na plasterku cytryny. Posypujemy łososia koprem i przykrywamy drugim plasterkiem cytryny.
Na koniec obkładamy masłem:
Pieczemy pod przykryciem (ja używam w tym celu foli aluminiowej) przez ok. 20 min w temperaturze 170-180 stopni wykorzystując pieczenie tradycyjne z termoobiegiem.
Tak przyrządzoną rybkę serwuję dziecku z różnymi dodatkami, np. puree ziemniaczano - pietruszkowym ze szpinakiem. Dziś były to leniwe Babci Hani z miksowanymi, gotowanymi warzywami (marchew, pietruszka, kalarepa).
Smacznego
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/06/osos-cytrynowy-czyli-piatkowy-obiad.html