Wykonanie
Długo przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i oto są. Najtrudniej się zabrać za ich robienie, bo w rzeczywistości aż tak wiele czasu to nie zabiera. Smak
ciasta drożdżowego i
białego sera zapieczonego na nim bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie, z
kawą lub
herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej wersji proponuję polać je lukrem.Składniki:ciasto:500 g
mąki pszennej40 g świeżych
drożdży250 ml ciepłego
mleka4 łyżki
miodu płynnego2
jajka70 g
masła roztopionegoszczypta
solimleko do posmarowania ciastamasa serowa:250 g
sera białego twarogowego1
żółtko50 g
masła3 - 4 łyżki
cukru pudru1 - 2 łyżki
cukru z
waniliąlukier:5 kopiastych łyżek
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka gorącej
wodyPrzygotowanie:
Drożdże rozmieszać z łyżeczką
cukru i
mąki w 1/2 szklanki ciepłego
mleka. Odstawić do podwojenia swojej objętości (bardzo szybko rosną).
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte
drożdże,
jajka roztrzepane z
mlekiem i
miodem, dodać
sól. Wymieszać i dodać roztopione zimne
masło. Zagnieść ciasto ręką, ewentualnie podsypując odrobiną
mąki. Początkowo ciasto klei się do ręki lecz w trakcie zagniatania przestaje. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.Składniki masy serowej zmiksować na gładką masę.Z wyrośniętego ciasta rozwałkować placek grubości 1 cm i wycinać szklanką koła. Układać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Papier można lekko posmarować
olejem, aby bułeczki łatwiej się odklejały po upieczeniu. Bułeczki przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Po tym czasie dnem od kieliszka wyciskać na środku każdej bułeczki dołki i wkładać w nie po łyżce masy serowej.Ciasto posmarować odrobiną
mleka, tak szybko się nie przypiecze.Piec w nagrzanym do 190 stopni C 15 - 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.Aby otrzymać bardziej słodkie bułeczki, polać je lukrem. W tym celu składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką masę.