Wykonanie

Smaczne i sycące jedzonko do przygotowania w kilka chwil. Podobne danie jest już na blogu
Kurczak z
przyprawą gyros, lecz teraz są to raczej warzywa z
kurczakiem gyros. Potrawa jest jeszcze bardziej bogata w smaki, gdyż zawiera
suszone pomidory,
kukurydzę i świeżą
bazylię. Taka wersja z większą ilością warzyw bardziej mi odpowiada, a
suszone pomidory fajnie przełamują znane smaki i nadają wyrazistości daniu.

Składniki:podwójna
pierś z kurczaka2 duże
czerwone papryki2 średnie
marchewki2
cebule3 ząbki
czosnku5 - 6
suszonych pomidorówpuszka
kukurydzy4 łyżki
przyprawy gyros w skład której wchodzi:
papryka,
oregano,
rozmaryn,
kolendra,
bazylia,
majeranek,
curry,
ziele angielskie,
gałka muszkatołowa, cząber,
tymianek i
kmin rzymski.15 listków świeżej
bazylii (opcjonalnie)6 łyżek
oleju rzepakowegoewentualnie
sól i
pieprz do smaku200 g
ryżu
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki. Do pokrojonego
kurczaka dodać
przyprawę gyros, 2 łyżki
oleju,
czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać.
Marchew obrać, umyć i pokroić w małe słupki.
Paprykę i
cebulę pokroić na paski podobne wielkością do słupków
marchewki.Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 4 łyżki
oleju i wrzucić
marchew, a po 5 minutach przyprawioną pierś.Po 10 minutach do smażącego się
kurczaka dodać
cebulę i pokrojone w paski
suszone pomidory. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak
kurczaka, ewentualnie dodać
soli lub
pieprzu do smaku.Dodać
paprykę i odsączoną
kukurydzę, dusić jeszcze nie więcej niż 5 minut.W międzyczasie można gotować
ryż, w lekko osolonej wodzie, 15 minut jeśli jest w torebkach lub tyle ile jest podane na opakowaniu.Ugotowany
ryż odsączyć i wymieszać z
kurczakiem, aby
ryż wchłonął sos powstały podczas smażenia
kurczaka (nie gotować).Tuż przed podaniem dodać
bazylię, wymieszać. Bez
bazylii danie jest również bardzo smaczne. Polecam :)