ßßß
Smaczne i sycące jedzonko do przygotowania w kilka chwil. Podobne danie jest już na blogu Kurczak z przyprawą gyros, lecz teraz są to raczej warzywa z kurczakiem gyros. Potrawa jest jeszcze bardziej bogata w smaki, gdyż zawiera suszone pomidory, kukurydzę i świeżą bazylię. Taka wersja z większą ilością warzyw bardziej mi odpowiada, a suszone pomidory fajnie przełamują znane smaki i nadają wyrazistości daniu.
Składniki:podwójna pierś z kurczaka2 duże czerwone papryki2 średnie marchewki2 cebule3 ząbki czosnku5 - 6 suszonych pomidorówpuszka kukurydzy4 łyżki przyprawy gyros w skład której wchodzi: papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cząber, tymianek i kmin rzymski.15 listków świeżej bazylii (opcjonalnie)6 łyżek oleju rzepakowegoewentualnie sól i pieprz do smaku200 g ryżu
Przygotowanie:Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki. Do pokrojonego kurczaka dodać przyprawę gyros, 2 łyżki oleju, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać.Marchew obrać, umyć i pokroić w małe słupki.Paprykę i cebulę pokroić na paski podobne wielkością do słupków marchewki.Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 4 łyżki oleju i wrzucić marchew, a po 5 minutach przyprawioną pierś.Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę i pokrojone w paski suszone pomidory. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku.Dodać paprykę i odsączoną kukurydzę, dusić jeszcze nie więcej niż 5 minut.W międzyczasie można gotować ryż, w lekko osolonej wodzie, 15 minut jeśli jest w torebkach lub tyle ile jest podane na opakowaniu.Ugotowany ryż odsączyć i wymieszać z kurczakiem, aby ryż wchłonął sos powstały podczas smażenia kurczaka (nie gotować).Tuż przed podaniem dodać bazylię, wymieszać. Bez bazylii danie jest również bardzo smaczne. Polecam :)