ßßß
Sałatka z bardzo smacznym ryżem basmati i tuńczykiem w roli głównej. Zachęcam do przygotowania ryżu basmati takiego sypanego, wystarczy tylko dodatkowe 30 minut na moczenie, a smaku nie da się porównać z tym foliowanym do szybkiego przygotowania. Dla urozmaicenia w sałatce znalazł się dodatkowo brokuł gotowany na parze, którego we wstępnym komponowaniu składników nie było. Sałatka zyskała na smaku i stała się bardziej kolorowa.
Składniki:(duża porcja dla 3 - 4 osób)2 szklanki suchego ryżu basmati2 puszki tuńczyka w sosie własnym (takie co najmniej po 170 g)1 duża papryka czerwona1 duża cebula1/2 puszki kukurydzy konserwowej1/2 średniego brokuła1 - 2 ogórki kiszone5 jajek200 g sera żółtego (u mnie Gouda)200 ml majonezu (ilość dostosować indywidualnie, tak jak lubimy)sólpieprz
Przygotowanie:Ryż opłukać na sitku wodą, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 3 szklankami lekko osolonej wody (zasada gotowania ryżu basmati: na 1 porcję ryżu wlać 1,5 porcji wody). Od momentu zagotowania się gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu, ryż bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wymieszać i wystudzić.Brokuła umyć, oczyścić, podzielić na różyczki i gotować na parze 5 - 10 minut (nie więcej), ma być lekko twardy, ale nie surowy. Wystudzić i podzielić na mniejsze kawałki.Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić na drobne, cienkie kawałeczki.Cebulę obrać, pokroić bardzo drobno i przelać na sitku wrzątkiem.Jajka ugotować na twardo, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Tuńczyka wyjąć z puszki i podzielić na drobniejsze części.Ogórki obrać i drobno pokroić.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, przyprawić pieprzem i solą do smaku. Dokładnie wymieszać.Jeść od razu lub po schłodzeniu.