ßßß
Tym razem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować do własnych upodobań, jeśli chodzi o pikantność (u mnie umiarkowana pikantność).Składniki:5 średnich udek z kurczaka5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić)2 łyżki mielonej papryki ostrej1 łyżeczka chili2 łyżki mielonej papryki słodkiej1 łyżka majeranku5 łyżek sosu sojowego1 - 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek1 łyżeczka pieprzusól
Przygotowanie:Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą.Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka.Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową.Piec 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawić na 5 - 10 minut w piekarniku pod przykryciem. Jeśli lubimy bardzo wypieczone, to 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.