Wykonanie
Tym razem
paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie
sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość
papryki dostosować do własnych upodobań, jeśli chodzi o pikantność (u mnie umiarkowana pikantność).Składniki:5 średnich
udek z kurczaka5 ząbków
czosnku (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić)2 łyżki mielonej
papryki ostrej1 łyżeczka
chili2 łyżki mielonej
papryki słodkiej1 łyżka
majeranku5 łyżek
sosu sojowego1 - 2 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek1 łyżeczka
pieprzusólPrzygotowanie:Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć
solą.Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki
kurczaka.Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową.Piec 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawić na 5 - 10 minut w piekarniku pod przykryciem. Jeśli lubimy bardzo wypieczone, to 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.