ßßß
Sałatka z tuńczyka jest dobrym pomysłem jak szybko i smacznie zaspokoić głód domowników po powrocie np. z pracy. Zdjęcie sałatki może zbytnio nie zachęcać do jej zrobienia, robiąc ją tak na szybko nie przywiązywałam zbyt dużej uwagi do równiutkiego smarowania i układania warstw (głód poganiał). Zapewniam jednak, że z jej smaku powinien być zadowolony każdy.Składniki:1 puszka (170 g) tuńczyka w oleju lub sosie własnym (może być więcej)1 torebka ryżu150 g żółtego sera (może być Gouda)1 mała cebula1/2 puszki kukurydzy3 - 4 jajka1 słoik gęstego majonezu (300 ml)pieprzsólWykonanie:Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić.Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno.Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Na dno salaterki wyłożyć ryż, wyrównać, na ryżu równo rozłożyć kukurydzę, a na niej rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu (nie więcej) i posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.Następnie wyłożyć warstwę tuńczyka (jeśli jest w kawałeczkach to rozdzielić na mniejsze cząstki), posypać równomiernie cebulą, rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu i posypać szczyptą soli i pieprzem.Wyłożyć żółty ser, wyrównać, rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu i posypać szczyptą soli i pieprzem. Jeśli ser jest bardzo słony to soli na ser nie dawać.Jako ostatnią warstwę wyłożyć równomiernie jajka.Sałatkę dobrze jest wstawić choćby na 10 - 15 minut do lodówki, aby majonez połączył składniki.