Wykonanie
Sałatka z
tuńczyka jest dobrym pomysłem jak szybko i smacznie zaspokoić głód domowników po powrocie np. z pracy. Zdjęcie sałatki może zbytnio nie zachęcać do jej zrobienia, robiąc ją tak na szybko nie przywiązywałam zbyt dużej uwagi do równiutkiego smarowania i układania warstw (głód poganiał). Zapewniam jednak, że z jej smaku powinien być zadowolony każdy.Składniki:1 puszka (170 g)
tuńczyka w oleju lub sosie własnym (może być więcej)1 torebka
ryżu150 g
żółtego sera (może być Gouda)1 mała
cebula1/2 puszki
kukurydzy3 - 4
jajka1 słoik gęstego
majonezu (300 ml)
pieprzsólWykonanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć
wodę i wystudzić.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Na dno salaterki wyłożyć
ryż, wyrównać, na
ryżu równo rozłożyć
kukurydzę, a na niej rozsmarować 2 - 3 łyżki
majonezu (nie więcej) i posypać szczyptą
soli i świeżo mielonym
pieprzem.Następnie wyłożyć warstwę
tuńczyka (jeśli jest w kawałeczkach to rozdzielić na mniejsze cząstki), posypać równomiernie
cebulą, rozsmarować 2 - 3 łyżki
majonezu i posypać szczyptą
soli i
pieprzem.Wyłożyć
żółty ser, wyrównać, rozsmarować 2 - 3 łyżki
majonezu i posypać szczyptą
soli i
pieprzem. Jeśli
ser jest bardzo słony to
soli na
ser nie dawać.Jako ostatnią warstwę wyłożyć równomiernie
jajka.
Sałatkę dobrze jest wstawić choćby na 10 - 15 minut do lodówki, aby
majonez połączył składniki.