Wykonanie
Pasztet
mięsny zrobiony z dobrej jakości
mięsa i
podrobów, doskonale przyprawiony zasmakuje każdemu. Sprawdzi się na Wielkanocnym
stole, jak i również na kromce domowego
chleba. Moim ulubionym i bardzo pasującym do niego dodatkiem jest
sos żurawinowy .Składniki:30 dag
wieprzowej łopatki,podwójny
filet drobiowy,30 dag
mięsa gulaszowego z
indyka,20 dag
wątróbki drobiowej,20 dag
żołądków drobiowych,20 dag podgardla wieprzowego,duża
cebula,4 ząbki
czosnku,sucha
bułka,3
jaja,
przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
kminek mielony,
gałka muszkatołowa,
zioła prowansalskie,
ostra papryka,
ziele angielskie,
liść laurowy,
marchewka,
pietruszka i mały
selerPrzygotowanie:
Łopatkę wieprzową, filet i
mięso gulaszowe kroimy w większe kawałki, dobrze płuczemy, dodajemy obrane i opłukane warzywa, ziele i
liść laurowy, gotujemy ok. 1 godziny. Dodajemy żołądki i
wątróbkę. Gotujemy jeszcze ok. 30 min.
Bułkę moczymy w wywarze, w którym gotowało się
mięso, następnie odciskamy z nadmiaru
wywaru. Po wystudzeniu, wszystkie składniki mielimy w maszynce do
mięsa ( najdrobniejsze otwory), mielimy również surowe podgardle, wbijamy surowe
jaja,
czosnek wyciśnięty w prasce oraz przyprawiamy
ziołami. Całość dokładnie zagniatamy. Wykładamy do formy na keks lub naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy ziarnami
kminku, można również przykryć świeżymi
ziołami w sezonie letnim. Zapiekać 1 godz. 15 min w temp. 180 stopni .