Wykonanie
Sernik, to jeden z moich ulubionych placków. Chociaż przygotowanie go kosztuje trochę czasu, to efekt końcowy jest bardzo zadowalający. Sernik z pianką z
białek i
kokosami oraz dodatkiem
brzoskwiń i
rodzynek smakuje wyśmienicie. Jest idealnym pomysłem na słodki deser.Składniki:Ciasto:7 dag
masła,7 dag
cukru pudru,17 dag
mąki,1
jajo,1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa serowa:1,20 kg
sera,1 szklanka
cukru pudru,pół szklanki kwaśnej
śmietany,1,5 szklanki
mleka,0,5 szklanki
oleju,2 całe
jaja,5
żółtek,2 budynie
śmietankowe,3 łyżki
rodzynek,puszka
brzoskwińNa pianę:5
białek,20 dag
cukru kryształu,10 dag
kokoskówPrzygotowanie:
Rodzynki zalać gorącą
wodą i odsączyć na sitku.
Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w większą kostkę.Z podanych składników należy wyrobić ciasto, zagnieść i rozwałkować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozwałkowane ciasto rozłożyć na blasze.W malakserze rozetrzeć na masę
cukier,
jaja i
żółtka. Dodać
ser,
śmietanę,
mleko,
olej oraz
budyń. Z tych składników powinna powstać masa bez grudek, którą wylewa się na ciasto. Następnie na masę
serową wysypać
rodzynki i pokrojone w kawałki
brzoskwinie. Ciasto piec w rozgrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez 45 min.Z
białek ubić sztywną pianę, dodać
cukier nadal ubijając. Pod koniec ubijania wsypać
kokoski wymieszane z łyżką
mąki ziemniaczanej. Po upływie 45 min na masę
serową wylać pianę z
kokoskami. Piec przez 30 min w tej samej temperaturze.