Wykonanie
Wiem, że pewnie niedługo będziecie
mieli już dosyć sałatek w moim wykonaniu. Jednak ja mimo wszystko chciałabym Was do nich przekonać pod każdą postacią. Dlaczego? Bo takie sałatki mają same zalety: szybkie przygotowanie, mało kalorii, lekkie danie ale sycące, w dodatku tanie. Czego potrzeba więcej? Dzisiaj przepis z
serii : łączymy
owoce i
mięso. Pysznie słodki
kurczak, kwaśny
grejfrut i pikantna
rucola - cudowne połączenie. Dzisiejszy post rozpoczyna również coś co postanowiłam wprowadzić, za sugestią jednego z czytelników. Mianowicie do każdego dania będą rozpisane wartości odżywcze. Mam nadzieję, że nie jednemu z Was się to przyda! Ale dosyć gadania, czas do kuchni! :)
składniki:1
pierś z kurczaka1
grejfrutgarść
rucoliłyżka pestek dyni
ocet balsamicznyoliwa z oliwekmiódsól i
pieprzpapryka słodkaPierś kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie
oliwy z oliwek. Dodajemy szczyptę
papryki słodkiej, łyżeczkę
miodu,
sól i
pieprz.
Rucolę myjemy i układamy na talerzu.
Grejfruta obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
Kurczaka i
grejfruta układamy na
rucoli. Całość polewamy
octem balsamicznym i odrobiną
oliwy z oliwek.Wartości odżywcze:kalorie: 351 kcal
białko: 33gwęglowodany : 15gtłuszcze : 21g