ßßß Cookit - przepis na Pianka malinowa

Pianka malinowa

nazwa

Wykonanie

Pianka malinowa to ciasto, które zauroczy każdego, kto lubi maliny. Pianka nie wymaga pieczenia, więc idealnie wpasowuje się w upalną pogodę, która nas ostatnio nawiedziła. Jest to delikatny i dość mało kaloryczny deser, gdyż do uzyskania piankowej struktury zamiast wysokokalorycznej śmietanki użyłam białek, które zawierają niewiele kalorii.
Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu, również jeśli chodzi o czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera sporo żelatyny, która w połączeniu z ubitymi białkami szybko wiąże masę.
Piankę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm .
Składniki:
75g okrągłych biszkoptów (około 12 sztuk)
185g serka homogenizowanego waniliowego
250g malin
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
3 białka
2 łyżeczki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny (20g)
5 łyżek zimnej wody
1/2 opakowania galaretki malinowej lub wiśniowej
150ml gorącej, przegotowanej wody
250g malin do dekoracji
Wykonanie:
- formę wyłożyć papierem do pieczenia na dnie ułożyć całe biszkopty, luki zapełnić kawałkami biszkoptów
- maliny oczyścić, przełożyć do rondelka z sokiem cytryny i 2 łyżkami cukru, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut do rozpadnięcia się owoców i lekkiego odparowania soku, zdjąć z ognia, ostudzić
- zimny mus przetrzeć dokładnie przez sito w celu pozbycia się pestek
- serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z musem malinowym
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej
- ciepłą żelatynę wymieszać z 1-2 łyżkami masy serowej
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder
- do sztywnej piany wlać cienkim strumieniem żelatynę, cały czas miksując, następnie powoli dodawać masę serową, miksując na małych obrotach lub mieszając łyżką
- gotową masę przełożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać i schłodzić do zastygnięcia (masa bardzo szybko zastyga)
- maliny do dekoracji oczyścić i osuszyć
- galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- zimną galaretkę wylać na wierzch zastygniętej masy serowej
- maliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w galaretce
- ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia galaretki, przechowywać w lodówce
Pianka malinowa jest mocno owocowa w smaku, ma delikatną strukturę i pięknie prezentuje się na talerzu.
Ciasto należy przechowywać w lodówce, najlepiej zjeść je w ciągu 2 dni od przygotowania, gdyż maliny, którymi dekorujemy wierzch pianki, mogą stracić swoją świeżość. Jeśli chcemy ją przedłużyć, możemy wykorzystać większą ilość galaretki i zalać nią owoce tak, by w całości były przykryte.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/07/pianka-malinowa.html