Wykonanie
Pianka malinowa to ciasto, które zauroczy każdego, kto lubi
maliny. Pianka nie wymaga pieczenia, więc idealnie wpasowuje się w upalną pogodę, która nas ostatnio nawiedziła. Jest to delikatny i dość mało kaloryczny deser, gdyż do uzyskania piankowej struktury zamiast wysokokalorycznej
śmietanki użyłam
białek, które zawierają niewiele kalorii.Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu, również jeśli chodzi o czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera sporo
żelatyny, która w połączeniu z ubitymi
białkami szybko wiąże masę.Piankę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm .
Składniki:75g okrągłych
biszkoptów (około 12 sztuk)185g
serka homogenizowanego waniliowego250g
malin1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
cukru3
białka2 łyżeczki
cukru pudru5 łyżeczek
żelatyny (20g)5 łyżek zimnej
wody1/2 opakowania
galaretki malinowej lub wiśniowej150ml gorącej, przegotowanej
wody250g
malin do dekoracji
Wykonanie:- formę wyłożyć papierem do pieczenia na dnie ułożyć całe
biszkopty, luki zapełnić kawałkami
biszkoptów-
maliny oczyścić, przełożyć do rondelka z
sokiem cytryny i 2 łyżkami
cukru, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut do rozpadnięcia się
owoców i lekkiego odparowania soku, zdjąć z ognia, ostudzić- zimny mus przetrzeć dokładnie przez sito w celu pozbycia się pestek-
serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z musem
malinowym-
żelatynę zalać zimną
wodą, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej- ciepłą
żelatynę wymieszać z 1-2 łyżkami masy serowej-
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder- do sztywnej piany wlać cienkim strumieniem
żelatynę, cały czas miksując, następnie powoli dodawać masę
serową, miksując na małych obrotach lub mieszając łyżką- gotową masę przełożyć na przygotowane
biszkopty, wyrównać i schłodzić do zastygnięcia (masa bardzo szybko zastyga)-
maliny do dekoracji oczyścić i osuszyć-
galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej
wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia- zimną
galaretkę wylać na wierzch zastygniętej masy serowej-
maliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w
galaretce- ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia
galaretki, przechowywać w lodówce
Pianka malinowa jest mocno owocowa w smaku, ma delikatną strukturę i pięknie prezentuje się na talerzu.Ciasto należy przechowywać w lodówce, najlepiej zjeść je w ciągu 2 dni od przygotowania, gdyż
maliny, którymi dekorujemy wierzch pianki, mogą stracić swoją świeżość. Jeśli chcemy ją przedłużyć, możemy wykorzystać większą ilość
galaretki i zalać nią
owoce tak, by w całości były przykryte.