Wykonanie
Ciągle powiększającą się grupę serników na moim blogu poszerzę dziś o przepis na sernik
brzoskwiniowy. Jest to sernik ciężki i bardzo wilgotny. Z racji, że do większości ciast staram się dawać niezbyt dużą ilość
cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki
czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem
brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże
owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm .
Składniki:CIASTO KRUCHE80g
mąki pszennej40g
masła lub
margaryny40g
cukru pudru1
żółtkoMASA SEROWA400g
twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka300g
brzoskwiń z puszki60g
masła3
jajka100g
cukru pudruskórka otarta z niedużej
cytryny2 łyżki
mąki ziemniaczanejMUS
BRZOSKWINIOWY2 łyżki
masła6 łyżek
syropu brzoskwiniowego (z puszki)2 połówki
brzoskwiń z puszki2 łyżki
cukru pudru3 łyżki kwaśnej
śmietany 12%1 łyżeczka
żelatynyWykonanie:CIASTO KRUCHE-
mąkę przesiać, dodać do niej
cukier i posiekany tłuszcz oraz
żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce- ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzićMASA SEROWA-
masło utrzeć z
cukrem, dodawać po jednym
jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać
twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników-
brzoskwinie odsączyć z
syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus- do masy serowej dodać mus
brzoskwiniowy, skórkę otartą z
cytryny oraz
mąkę ziemniaczaną- całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach- masę
serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać- w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z
wodą, para
wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika- sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut)- po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniuMUS
BRZOSKWINIOWY-
masło,
syrop brzoskwiniowy oraz
cukier podgrzać do rozpuszczenia się tłuszczu i
cukru, dodać rozdrobnione blenderem połówki
brzoskwiń, wymieszać i chwilę podgrzewać- do masy wsypać
żelatynę w proszku, wymieszać, zdjąć z ognia- do musu dodać
śmietanę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia- gdy masa ostygnie i widocznie zgęstnieje, wyłożyć ją na wierzch ostudzonego sernika, wyrównać i schłodzić do momentu ścięcia się musu
brzoskwiniowego, najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc
Sernik ma zwartą konsystencję i bardzo dobrze się kroi. Ze względu na dużą ilość musu
brzoskwiniowego w składzie masy serowej, jest mocno wilgotny. Jak każdy sernik, najlepiej przechowywać go w lodówce, zwłaszcza ze względu na wierzchnią warstwę musu, która zawiera
żelatynę, choć nie jest to wypiek, który trzeba podawać schłodzony i wytrzyma jakiś czas w temperaturze pokojowej, bez utraty walorów wizualnych.