ßßß Cookit - przepis na Sernik brzoskwiniowy

Sernik brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Ciągle powiększającą się grupę serników na moim blogu poszerzę dziś o przepis na sernik brzoskwiniowy. Jest to sernik ciężki i bardzo wilgotny. Z racji, że do większości ciast staram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm .
Składniki:
CIASTO KRUCHE
80g mąki pszennej
40g masła lub margaryny
40g cukru pudru
1 żółtko
MASA SEROWA
400g twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
300g brzoskwiń z puszki
60g masła
3 jajka
100g cukru pudru
skórka otarta z niedużej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
MUS BRZOSKWINIOWY
2 łyżki masła
6 łyżek syropu brzoskwiniowego (z puszki)
2 połówki brzoskwiń z puszki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce
- ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić
MASA SEROWA
- masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników
- brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus
- do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy, skórkę otartą z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną
- całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach
- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać
- w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika
- sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut)
- po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu
MUS BRZOSKWINIOWY
- masło, syrop brzoskwiniowy oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru, dodać rozdrobnione blenderem połówki brzoskwiń, wymieszać i chwilę podgrzewać
- do masy wsypać żelatynę w proszku, wymieszać, zdjąć z ognia
- do musu dodać śmietanę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- gdy masa ostygnie i widocznie zgęstnieje, wyłożyć ją na wierzch ostudzonego sernika, wyrównać i schłodzić do momentu ścięcia się musu brzoskwiniowego, najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc
Sernik ma zwartą konsystencję i bardzo dobrze się kroi. Ze względu na dużą ilość musu brzoskwiniowego w składzie masy serowej, jest mocno wilgotny. Jak każdy sernik, najlepiej przechowywać go w lodówce, zwłaszcza ze względu na wierzchnią warstwę musu, która zawiera żelatynę, choć nie jest to wypiek, który trzeba podawać schłodzony i wytrzyma jakiś czas w temperaturze pokojowej, bez utraty walorów wizualnych.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/04/sernik-brzoskwiniowy.html