Wykonanie
Parę dni temu dostałam sporą torbę pięknych
grzybów, część ususzyłam, troszkę zamarynowałam a z pozostałej części zrobiłam zupę- krem z
makaronem na bazie rosołu.Składniki:rosół (lub
wywar warzywny)dużo
grzybówśmietana 12 %/
jogurt naturalnysól i
pieprzmakaron (u mnie świderki ugotowane al dente)świeża
natka pietruszkiPrzygotowanie:Ja miałam rosół więc ominęło mnie jakieś 30 minut gotowania, jeśli nie macie zaczynamy od gotowania
wywaru na zupę (kawałek
mięsa,
pietruszka,
marchew,
woda i
sól) do rosołu/
wywaru dodajemy dużo
grzybów i gotujemy około 45-50 minut, aż
grzyby zrobią się miękkie i lekko rozciapane, w
między czasie gotujemy
makaron (u mnie al dente
makaron bio) ,następnie zupę blendujemy blenderem dodajemy 2-3 łyżki
jogurtu naturalnego (ewentualnie
śmietany), doprawiamy
solą i
pieprzem. Nalewamy do małych miseczek i podajemy z posiekaną
natką pietruszki.
Smacznego