Najzwyklejsze tradycyjne pszenne naleśniki smażone na masełku klarowanym podane z domowym dżemem truskawkowym.Składniki:0,5 l mleka (u mnie wiejskie od krowy)ok. 10-12 łyżek stołowych mąki pszennejolej rzepakowyjajkocukier waniliowy (1 łyżeczka)1-2 łyżki cukru brązowegoszczypta soli różowejmasło klarowane (do smażenia)Przygotowanie:Mleko wlewamy do miski dodajemy mąkę, jajko, cukier brązowy i waniliowy i ubijamy trzepaczką lub blenderem ręcznym na sam koniec dodajemy trochę oleju rzepakowego, ciasto ma mieć taką konsystencję, żeby łyżka była nim oblepiona a jednocześnie ma z niej spływać. Smażymy na rozgrzanej patelni (ja mam naleśnikową) z masłem klarowanym. Podajemy z dżemem np. truskawkowym.Smacznego :-)