Wykonanie

Jedne z najlepszych ciast to właśnie
ciasta drożdżowe. O ile nie muszę ich wyrabiać ręcznie a robi to za mnie mój mikser ,,planetarny'' to
mogę je przygotowywać tyle
razy na ile pozwala mi to mój ograniczony niestety czas.Składniki:500 g
mąki pszennej50 g
drożdży (świeżych)16 g
cukru waniliowego150 g
cukru brązowego200 ml
mleka100 g
masła (82 % tłuszczu)2
jajkaPrzygotowanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone
drożdże,
masło, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki lekko mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 10-15 minut aby zaczyn wyrósł,
masło roztapiamy w garnuszku.
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski miksera lub poprostu do dużej miski, dodajemy
jajka, zaczyn,
masło i wyrabiamy ręcznie bądź za pomocą miksera do momentu aż masa zacznie odchodzić od ręki. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Formę do ciasta wykładamy papierem do wypieków. Ciasto formujemy na wielkość blachy na wierzch kładziemy
truskawki bądź inne owoce/dżem ewentualnie kruszonkę i pieczemy w temperaturze 170-180 st. przez 60 minut czuwając (akurat u mnie to norma) żeby spód się nie przypalił. Wyciągamy, studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.


Smacznego! :-)