Wykonanie
W zasadzie połączenie
szparagów z
boczkiem i
jajkiem to kombinacja którą stosuję do wielu rzeczy jest to chyba moje ulubione zastosowanie tego warzywa. Dzisiaj jajecznica jako Nasze śniadanie.Składniki:kilka kawałków
boczku wędzonego surowego6
jajek (u mnie tradycyjnie zielononóżki)
sól i
pieprz10-15
szparagówjeden dojrzały
pomidorśmietanka 36 % (2 łyżki)Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miseczki dodajemy
śmietankę i mieszamy widelce, odstawiamy na chwilę,
boczek kroimy na małe kawałki i obsmażamy na chrupiąco potrwa to około 10-15 minut, zmniejszamy gaz i ściągamy patelnie z ognia, przelewamy na nią
jajka znowu ustawiamy na ogniu dodajemy
szparagi (ja robię je mocno al dente, jeśli lubicie miękkie to wrzućcie na patelnię razem z
boczkiem), lekko solimy dodajemy
pieprz i mieszamy aż
jajka się zetną (chyba że wolicie bardziej zupę z
jajek to nie ścinajcie jej tak mocno). Zdejmujemy patelnię z ognia jajecznicę nakładamy na talerze. Podajemy np. z
sosem Worcestershire, u mnie był pokrojony w ćwiartki
pomidor oraz
żytni chleb bez
drożdzy i masełko. Smacznego