Wykonanie
Takim wyznacznikiem wiosny w kuchni są u mnie
szparagi. Gdy już się ich doczekałem to na początek wylądowały na śniadaniu :)Składniki :
szparagi zieloneboczek wędzony parzony cienko krojony
masło klarowanePrzygotowanie :Opłukane i osuszone
szparagi chwytamy kolejno za końce i napinamy jak łuk aż się złamią, dolna część jest włóknista i ją odkładamy. Na desce rozkładamy plastry
boczku a na nich tą część
szparaga z główką,
boczek rolujemy. Jeśli plastry
boczku mamy długie to dzielimy je na pół.Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z łyżką
masła klarowanego.Po usmażeniu możemy troszeczkę przyprawić
solą i
pieprzem.Jak widać na zdjęciu,
szparagi podałem z
jajkiem,
pomidorkami, kawałkiem
papryki i
roszponki.Smacznego :)