Coś mnie dzisiaj naszło na słodkie mięso a, że miałam w lodówce żeberka wieprzowe mocno mięsne w związku z tym przygotowałam je właśnie w ten sposób. Mogą być na grilla u mnie z piekarnika.Składniki:750 g żeberek wieprzowych375 ml piwa jasnego (Tyskie)suszona mięta, tymianekczosneksuszone płatkipomidorówsuszone czarne porzeczki (opcjonalnie)1 łyżeczka papryki ostrej, łagodnej i wędzonej słodkiejsmalec kaczysól, pieprzglazura do pieczenia:1 łyżki oliwy2 łyżki ketchupu pikantnego1,5 łyżeczki miodu2 łyżki sosu sojowego ciemnegoszczypta solipieprz świeżo mielonyPrzygotowanie:Mięso myjemy i kroimy na paski, obsmażamy na rumiano na smalcu przez około 15 minut. Następnie zalewamy piwem dodajemy przyprawy i czosnek gotujemy około godziny. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy na noc, na godzinę max. 2 przed pieczeniem odgrzewamy jeszcze raz przez około 40 minut. Szykujemy glazurę: wszystkie składniki mieszamy w miseczce i smarujemy nią żeberka , które układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i pieczemy ok 20 minut na jednej a później około 15-20 minut na drugiej. Podajemy np. z kapustą kiszoną smażoną na dużej ilości smalcu. Smacznego