Wykonanie

Niesamowite długo
pieczone mięso z
łopatki wieprzowej, delikatne rozpływające się w ustach, przepyszne do kanapek zamiast wątpliwej jakości sklepowej
wędliny. W ten sposób można robić również
kurczaka i
indyka.Składniki:1 kg chudej
wieprzowej łopatkimarynata:1 czubata łyżka
musztardy2 duże
czerwone cebule1/2 łyżki
soli różowej1/2 łyżki
cukru brązowego1/2 łyżki
papryki wędzonej słodkiej1/2 łyżki
czosnku granulowanego (jest lepszy niż zwykły
czosnek ponieważ nie przypala się)1/2 łyżki
tymianku suszonego (ja mam swój własny)1/2 łyżki
kminu rzymskiego (proszek)troszkę
oliwyPrzygotowanie:
Łopatkę myjemy odcinamy zbędny tłuszcz, na dnie naczynia żaroodpornego układamy
cebulę pokrojoną w ćwiartki trochę
smalcu kaczego/gęsiego/wieprzowego (tak na rozruch żeby
łopatka się nie przypaliła),
mięso smarujemy marynatą (można zrobić to wieczorem a piec rano, ja nie miałam czasu), układamy na
cebuli, wkładamy naczynie do piekarnika nastawiamy na 200 st i pieczemy 30 minut, następnie temperaturę obniżamy do 120-130 st. i pieczemy 4 godziny, po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy
mięso aby sobie odpoczęło przez 20 minut. Ściągamy przykrycie i dajemy mu się wystudzić, następnie kawałek po kawałku odrywamy
mięso widelcem i przekładamy do miski. Szykujemy sos, ja zrobiłam z
ketchupu Jamiego Olivera (przepis).
Ketchup przelałam do garnuszka, dałam troszkę
cynamonu, mielonego
kminu rzymskiego,
pieprz cayenne,
czosnek granulowany około łyżeczki
cukru brązowego i suszony
tymianek, wymieszałam wszystko i gotowałam z 2-3 minuty. Ewentualnie możecie dać dowolny sos bbq (np. hp bbq) albo zrobić
sos czosnkowy (przepis). Smacznego