Wykonanie
Właśnie rozpoczęła się u mnie produkcja uszek i pierogów, wylądują w zamrażarce i będą tam leżeć i czekać do Wigilii.Składniki:Uszka150 g
grzybów suszonych1 mała
cebulkasól,
pieprzwodamasło (łyżka)
0,5 kg
kapustykilka
grzybów suszonych1 mała
cebulkasólmasłoCiasto na pierogi:0,5 g
mąki pszennej (koszalińska)szklanka
wodysól szczypta
jajkoPrzygotowanie:Szykujemy dwa garnuszki w jednym gotujemy
grzyby (
woda ma być posolona), w drugiej gotujemy
kapustę z
grzybami. K
apustę gotujemy do miękkości około godziny, a
grzyby 30 minut.
Grzyby ugotują się pierwsze więc przekładamy je na sitko i czekamy aż obciekną, w tym czasie kroimy
cebulkę i szklimy ją na
maśle. Szykujemy maszynkę do mielenia, wrzucamy
grzyby z połową
cebuli. Gdy
kapusta się ugotuje przekładamy ją na sitko, dalej zajmujemy się
grzybami, skręcone przekładamy na lekko rozgrzaną patelnie z
masłem i obsmażamy przez chwilę. Przekładamy do miseczki. Następnie mielimy
kapustę z
cebulą i również obsmażamy na
maśle, jakieś 10-15 minut aż
kapusta odparuje. Szykujemy ciasto. Robimy kopiec z
mąki w środku formujemy nożem ,,gniazdko'' wbijamy
jajko, solimy i wlewamy trochę
wody, zagniatamy początkowo nożem, stopniowo dodając
wodę, następnie zagniatamy rękoma aż do momentu gdy uzyskamy zwarte, elastyczne i jednolite ciasto. Formujemy je w kulę, odkrawamy po kawałku robimy z niego wałki kroimy na kawałki jak do kopytek i wałkujemy na okrągłe placki lub robimy jeden duży placek i szklankami koła. Zaczynamy od uszek więc pierwsze placki muszą być mniejsze, do pierogów z
kapustą robimy większe. Nakładamy odpowiedni farsz zaklejamy i wkładamy do zamrażarki lub jeśli robicie to w dzień Wigilii gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, od momentu wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Podajemy polane roztopionym
masłem. Smacznego