Wykonanie
Moje szczęście chciało na święta jakiś
likier a ponieważ mało już czasu zostało to zrobiłam właśnie ten. Po świętach świetnie nada się do
lodów i deserów.Składniki (na 1,5 l
likieru):500 ml
spirytusu12
żółtek700 g
cukru32 g
cukru waniliowego400 ml
mleka (dałam 100 ml
mleka skondensowanego słodkiego i 300 ml wiejskiego
mleka)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoPrzygotowanie:Do miski miksera wrzucić
żółtka i
cukier waniliowy, podczas ucierania dodawać powoli
cukier i
mleko. Gdy masa
zrobi się gładka powoli dodajemy
alkohol, Następnie przelewamy do butelek. Ja widzę, że zbyt dobrze nie wymieszał mi się
cukier w związku z czym
będę go mieszać kilka
razy dziennie aż się rozpuści. Pozostawiamy na co najmniej 2-3 dni żeby się przegryzł.