ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami

Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Świetne kakaowe kruche ciasto z nadzieniem z jabłek i gruszek z dodatkiem nektarynek. Najlepiej to ciasto przygotować dzień wcześniej, żeby farsz zdążył się związać. Ja zrobiłam ciasto tego samego dnia i farsz się rozlewał, ale i tak smakował świetnie.
Składniki:
ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 - 4 łyżki kakao
nadzienie:
1 kg gruszek
1 kg jabłek
2 nektarynki
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki cytrynowej
Wykonanie:
Przygotować farsz:
Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę.
Owoce przełożyć do garnka, sok z cytryny i smażyć na małym ogniu aż owoce puszczą sok i smażyć przez około 30 minut aż część owoców się rozpadnie.
Owoce ostudzić, dodać cukier i galaretkę. Całość dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto:
Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto.
Odłożyć trochę ciasta do dekoracji do lodówki, a do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wyrobić.
⅓ ciasta włożyć do zamrażarki, natomiast resztą ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a następnie go obciążyć np. fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 180 o C a następnie wyciągnąć obciążenie.
Z jasnego ciasta przygotować dekorację:
Jabłka: Do części ciasta dodać czerwony barwnik spożywczy, dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki. Ogonki jabłek zrobiłam z goździków.
Gruszki: Do następnej części ciasta dodać zielony i żółty barwnik spożywczy, ciasto niezbyt dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki, które następnie wyciągnąć w kształt gruszek. Ogonki jabłek zrobiłam z goździków.
Liście: Do ciasta dodać zielony i barwnik spożywczy, ciasto dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki, które rozpłaszczyć i uformować kształt liści. Na liściach zrobić delikatne nacięcia nożem.
Ciasto jeśli to konieczne poodciskać do formy łyżką, a do środka włożyć farsz z owoców. Odłożony kawałek ciemnego ciasta zetrzeć lub pokruszyć na wierzch owoców a następnie ułożyć dekorację.
Piec w temperaturze 180 o C przez 45 - 50 minut. Ciasto ostudzić i włozyć na noc do lodówki.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/10/kruche-ciasto-z-gruszkami-i-jabkami.html