Wykonanie
Świetne
kakaowe kruche ciasto z nadzieniem z
jabłek i
gruszek z dodatkiem
nektarynek. Najlepiej to ciasto przygotować dzień wcześniej, żeby farsz zdążył się związać. Ja zrobiłam ciasto tego samego dnia i farsz się rozlewał, ale i tak smakował świetnie.Składniki:ciasto:4
jajka1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny3 szklanki
mąki pszennej½ szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 - 4 łyżki
kakaonadzienie:1 kg
gruszek1 kg
jabłek2
nektarynkisok z 1
cytryny4 łyżki
cukru1 opakowanie
galaretki cytrynowejWykonanie:Przygotować farsz:
Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę.
Owoce przełożyć do garnka,
sok z cytryny i smażyć na małym ogniu aż
owoce puszczą sok i smażyć przez około 30 minut aż część
owoców się rozpadnie.
Owoce ostudzić, dodać
cukier i
galaretkę. Całość dokładnie wymieszać.Przygotować ciasto:
Jajka,
cukier i
margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie
mąki i
proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto.Odłożyć trochę ciasta do dekoracji do lodówki, a do reszty ciasta dodać
kakao i dokładnie wyrobić.⅓ ciasta włożyć do zamrażarki, natomiast resztą ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a następnie go obciążyć np.
fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 180 o C a następnie wyciągnąć obciążenie.Z jasnego ciasta przygotować dekorację:
Jabłka: Do części ciasta dodać
czerwony barwnik spożywczy, dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki. Ogonki
jabłek zrobiłam z
goździków.
Gruszki: Do następnej części ciasta dodać zielony i
żółty barwnik spożywczy, ciasto niezbyt dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki, które następnie wyciągnąć w kształt
gruszek. Ogonki
jabłek zrobiłam z
goździków.Liście: Do ciasta dodać zielony i
barwnik spożywczy, ciasto dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki, które rozpłaszczyć i uformować kształt liści. Na liściach zrobić delikatne nacięcia nożem.Ciasto jeśli to konieczne poodciskać do formy łyżką, a do środka włożyć farsz z
owoców. Odłożony kawałek ciemnego ciasta zetrzeć lub pokruszyć na wierzch
owoców a następnie ułożyć dekorację.Piec w temperaturze 180 o C przez 45 - 50 minut. Ciasto ostudzić i włozyć na noc do lodówki.