Wykonanie
Przepis na tą
sałatkę dostałam od Moniki.
Sałatka jest pyszna i warta polecenia. Ilość poszczególnych składników zależy od własnego gustu, ja podaję ilości składników, które użyłam przygotowując
sałatkę.Składniki:ok. ½ szklanki łuskanego
słonecznika1 szklanka
ryżu1
brokułok. 200 g
sera feta3 ząbki
czosnku4 łyżki
oliwysólpieprz1 łyżka
masła do gotowania
ryżu1 i ¾ szklanki
wody do gotowania
ryżuWykonanie:
Słonecznik uprażyć: Suchą patelnię rozgrzać a następnie wsypać
słonecznik. Od czasu do czasu mieszając lub potrząsając patelnię prażyć
słonecznik aż zmieni kolor.
Słonecznik ostudzić.
Ryż ugotować na sypko:
Ryż przesypać do miski, zalać zimną
wodą i odstawić na 15 minut. Następnie
ryż dokładnie wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić
masło, dodać
ryż i smażyć przez kilka minut aż
ryż zacznie się robić przezroczysty. Dodać
wodę i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż
ryż wchłonie całą
wodę. Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut.
Ryż wystudzić.Ugotować
brokuły: Od trzonu
brokuła odciąć pojedyncze różyczki. W dużym garnku ugotować
wodę z dodatkiem
soli i łyżeczki
cukru. Do wrzącej
wody ostrożnie włożyć
brokuł i gotować go przez około 10 minut aż zmięknie.
Oliwę wymieszać z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
solą i
pieprzem. Trzeba uważać z ilością
soli ponieważ zarówno
ser jak i
ryż i
brokuły są słone.
Ryż,
brokuł,
słonecznik,
fetę i
oliwę wymieszać. Wierzch sałatki można dodatkowo posypać prażonym
słonecznikiem.