Dziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem.Składniki:500 g ziemniaków1 jajkomąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków)Wykonanie:Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto.Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski.Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia.Kluski odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej.