ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem.
Składniki:
500 g ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków)
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski.
Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia.
Kluski odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/02/kluski-slaskie.html