Wykonanie
Kto ich nie kocha?! Są pyszne aczkolwiek dawno ich nie robiłam, dlatego dzisiaj się zmobilizowałam.A oto przepis według którego robię te pyszności.Składniki:1,5 kg
ziemniaków2
jajkaokoło 30dag
mąki ziemniaczanejZiemniaki obieram, gotuj ę w osolonej wodzie. Cedz ę, odstawia m na 5 minut by odparowały, następnie przeciska m przez wyciskacz, odstawiam do lekkiego wychłodzenia. Kluski wyrabiam w garnku a to dlatego, że po wyrównaniu
ziemniaków w naczyniu dzielę na 4 równe części (w krzyż). Wyciągam 1 część
ziemniaków i na to miejsce wsypuję
skrobię ziemniaczaną (do poziomu
ziemniaków). Dodaję
jajka i wyrabiam do momentu aż składniki się połączą i będzie jednolite ciasto. Formuj ę niewielkie kluseczki, wrzucam na wrzącą posoloną
wodę i gotuję około 5 minut na małym ogniu. Można oczywiście sprawdzić stopień ugotowania wyciągając 1 kluskę i krojąc ją na połowę. Powinna być jednolita, jeśli środek jest jaśniejszy należy jeszcze 2 minutki pogotować.