ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Kto ich nie kocha?! Są pyszne aczkolwiek dawno ich nie robiłam, dlatego dzisiaj się zmobilizowałam.
A oto przepis według którego robię te pyszności.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
2 jajka
około 30dag mąki ziemniaczanej
Ziemniaki obieram, gotuj ę w osolonej wodzie. Cedz ę, odstawia m na 5 minut by odparowały, następnie przeciska m przez wyciskacz, odstawiam do lekkiego wychłodzenia. Kluski wyrabiam w garnku a to dlatego, że po wyrównaniu ziemniaków w naczyniu dzielę na 4 równe części (w krzyż). Wyciągam 1 część ziemniaków i na to miejsce wsypuję skrobię ziemniaczaną (do poziomu ziemniaków). Dodaję jajka i wyrabiam do momentu aż składniki się połączą i będzie jednolite ciasto. Formuj ę niewielkie kluseczki, wrzucam na wrzącą posoloną wodę i gotuję około 5 minut na małym ogniu. Można oczywiście sprawdzić stopień ugotowania wyciągając 1 kluskę i krojąc ją na połowę. Powinna być jednolita, jeśli środek jest jaśniejszy należy jeszcze 2 minutki pogotować.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie.html