Wykonanie
Zostaje Wam czasem z obiadu sporo
ziemniaków i nie wiecie co zrobić? To już Wam mówię ;)Pyszne kluski śląskie, których przygotowanie trwa 15 min a są fajnym dodatkiem np. do pieczonej
karkówki z sosem.
Składniki:gotowane
ziemniakimąka ziemniaczana1
jajkoPrzygotowanie:1. Gotowane
ziemniaki mielimy na maszynce.2. Dzielimy je dokładnie na 4 równe części.3. Jedną część wyjmujemy i dodajemy w jej miejsce
mąkę ziemniaczaną.
4. Dodajemy 1
jajko i wszystko dokładnie mieszamy.5. W garnku nastawiamy osoloną
wodę.6. Z masy tworzymy kółka i robimy dziurkę palcem.7. Tak przygotowane kluski wrzucamy na wrzącą
wodę.8. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię i trzymamy jeszcze ok 1 min.9. Kluski są gotowe.S M A C Z N E G O ! ! !