ßßß Cookit - przepis na Pstrąg zapiekany w szpinaku

Pstrąg zapiekany w szpinaku

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis w którym wykorzystuje dużą ilość świeżego szpinaku. Ja kupiłam płaty świeżego pstrąga, miał to być filet ale okazało się, że mój filet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości.
Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków .
Składniki:
2 płaty pstrąga lub dowolny rybny filet
mąka do opruszenia ryby
sok z cytryny
1 kg świeżego szpinaku
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany (u mnie 18%)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Rybę umyć, oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki. Rybę doprawić solą pieprzem i cytryną a następnie opruszyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Szpinak umyć, oczyścić i osuszyć.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Następnie dodać czosnek i szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając, aż szpinak zmniejszy swoją objętość a nadmiar wody odparuje.
Do szpinaku dodać śmietanę, całość wymieszać.
Szpinak przełożyć na wcześniej przygotowaną rybę i piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/10/pstrag-zapiekany-w-szpinaku.html