Wykonanie
Kolejny przepis w którym wykorzystuje dużą ilość
świeżego szpinaku. Ja kupiłam płaty świeżego
pstrąga, miał to być filet ale okazało się, że mój filet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby
ryba była bez ości.Do takiej
ryby świetnie pasuje puree z
ziemniaków .Składniki:2 płaty
pstrąga lub dowolny
rybny filetmąka do opruszenia
rybysok z cytryny1 kg
świeżego szpinaku1 duża
cebula4 ząbki
czosnku2 łyżki
masła1 szklanka
śmietany (u mnie 18%)
sólpieprzgałka muszkatołowaWykonanie:
Rybę umyć, oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki.
Rybę doprawić
solą pieprzem i
cytryną a następnie opruszyć
mąką i usmażyć na rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Usmażoną
rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Szpinak umyć, oczyścić i osuszyć.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na
maśle. Następnie dodać
czosnek i
szpinak, doprawić
solą,
pieprzem i gałką. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając, aż
szpinak zmniejszy swoją objętość a nadmiar
wody odparuje.Do
szpinaku dodać
śmietanę, całość wymieszać.
Szpinak przełożyć na wcześniej przygotowaną
rybę i piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut.