Wykonanie
No i testowaliśmy dla Was przepis z magazynu Kuchnia. Tym razem
tarta ze
śliwkami...
tarta czekoladowa;) jest to jedna z lepszych tart jakie
jadłam.
czekoladowy kruchy spód, łamany kwaskowościa
śliwek i smakiem
rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta
pomarańcza:) Dla nas obłędna
tarta;)Polecamy...Składniki;Ciasto;200 g
mąki,3 łyżki
cukru,2 łyżki
kakao,szczypta
soli,100 g zimnego
masła,ekstrakt z
wanilii,1 lekko ubite
białko,Nadzienie;1
pomarańcza,2 łyżki
masła,50 g
cukru,1 łyżeczka posiekanego
rozmarynu,1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego,700 g
śliwek węgierek, wydrylowanych i pokrojonych w ósemkiWykonanie;
Mąkę mieszamy z 2 łyżkami
cukru ,
kakao i
solą. Dodajemy
masło. Zarabiamy. W osobnej miseczce mieszamy 3 łyżki lodowatej
wody, ekstrakt
wanilii. Skrapiamy tym ciasto i wyrabiamy. Odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki i wykładamy na tartę. Brzegi tarty smarujemy lekko ubitym
białkiem i oprószamy resztą
cukru.Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut.
Pomarańcze sparzmy i obieramy ze skórki.Skórkę kroimy w wąskie paseczki.Te siekamy drobno. W rondlu roztapiamy
masło, mieszamy z
cukrem i
skórką pomarańczową. Dodajemy
rozmaryn i ekstrakt z
wanilii. Dodajemy to tej masy
śliwki. Podlewamy 2 łyzkami
wody i gotujemy 5 minut.
Owoce z powstałym
sokiem rozkładamy na lekko podpieczony spód i pieczemy jeszcze około 35 minut.Do masy owocowej wg. nas można dodać trochę
żelatyny, gdyż
potem tarta nie będzie aż tak wodnista, ale nie koniecznie trzeba:)
źródło magazyn " Kuchnia"