Wykonanie
Oczywiście placek był tydzień temu. Niestety praca z młodzieżą mnie pochłania i dlatego spóźniony wpis...a ile jeszcze czeka takich;))) Może jakoś się ogarnę w końcu:)Składniki;350 g
mąki,25 dkg
drożdży,1
jajko,1
żółtko,100 g
masła,szczypta
soli,60 g
cukru,150 ml
mleka ciepłego,
powidło śliwkowe,
śliwki,Wykonanie;Zagniatamy ciasto z
mąki,
żółtka,
drożdży,
jajka,
masła,
soli,
cukru i
mleka.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy jeszcze raz. Rozwałkowujemy na prostokąt. Tniemy na 3 pasy wzdłuż. Każdy pas smarujemy
powidłem śliwkowym. Pasy zawijamy w rulony od szerszej strony. Powstałe rulony układamy spiralnie w tortownicy. Umyte i wypestkowane
śliwki układamy na wierzch. Odstawimy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 45 minut.